13.04.2020
Özel Bursa Kültür Okulları’nın Edutalks Eğitim Konuşmaları’nın online olarak canlı yayınlarla devam ediyor. Kültür Okulları velileriyle dijital ortamda buluşan Dr. Özgür Bolat, “Önemli olan ilgi odaklı eğitimdir. Uzaktan eğitim döneminde, çocuğunuzu geleceğe hazırlamak istiyorsanız onun iç denetimini ve oto-kontrolünü geliştirin” dedi. Toplam dört oturumda gerçekleştirilecek olan Edutalks Eğitim Konuşmaları’nın konuğu olan eğitimci ve yazar Dr. Özgür Bolat, ikinci oturumda, uzaktan eğitim sürecinde çocuklarda iç motivasyon ve öğrenme isteği ile merak nasıl oluşturulur ve çocuklara kitap okuma nasıl öğretilir konularında ailelere değerli tavsiyelerde bulundu
"Kitap okumayı sevdirmenin yolları"
Çocukların kitap okumayı sevmeleri için seçme özgürlüklerinin olması, ailelerin çocuklarına rol model olmaları ve aile içinde kitapla ilgili etkinlikler yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Özgür Bolat, “Bir insan kitap okuduğu zaman farkındalığı artar, bilinci genişler, hayata dair deneyimi artar ve farkındalık genişleyince seçme özgürlüğü ortaya çıkar. Çocuklara evde, okulda ya da yaşamda seçme özgürlüğü verilmiyorsa, onlar bilinçaltlarında farkındalıklarını kapatırlar. Çocuğunuzun kitap okumasını istiyorsanız ilk önce ona seçme özgürlüğü vermelisiniz. İkinci olarak da ona sizin rol model olmanız lazım. Model olmak sadece kitap okumak değildir. Düşünceleri gelişmiş, entelektüel bir bakış açınızın olması lazım. Model olursanız, çocuğunuzun kitap okuma ihtimalini artırırsınız. Kitap okumak bir insanın kendisini tanımasına imkan verir. Çocuğunuzun okuduğu kitapla ilgili etkinlikler yapmalı, kitap üzerine tartışmalısınız. Ona kitap üzerinden kendini tanıma soruları sormalısınız. Çocuk kitap sayesinde kendisini tanır ve ailesiyle ilişki kurarsa onu durduramazsınız. Bu yüzden çocuğunuzun kitap okumayı sevdirecek bir diğer anahtar nokta da kitapla ilgili, kendini tanıyabileceği etkinlikler yapmaktır. Bu noktada doğru kitap seçimi de önemlidir. Burada öğretmenlerinizden destek alabilirsiniz” diye konuştu.
“Dış motivasyon istemiyoruz”
Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin öğrenme motivasyonu sağlama noktasında sıkıntılar çektiklerini ifade eden Dr. Bolat, motivasyon çeşitlerini sıralayarak, çocuklarda iç motivasyon ve öğrenme motivasyonu sağlamak için ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Beş tür motivasyon vardır. Bunlardan birincisi ve en kötüsü dış motivasyondur. Çocuk ödevini yaparsa ödül, yapmazsa ceza alır. Bu dış motivasyona örnek olarak gösterilebilir. Biz dış motivasyon istemiyoruz. İkinci olarak çocuğunuz dışarıdan gelecek bir korkudan dolayı bunu yapıyor olabilir. Bu da aslında dış motivasyondur. Üçüncü motivasyon sebebi iyi bir not almak veya iyi bir üniversiteye gitmek için ödev yapmaktır, bunu da dış motivasyon kategorisine koyabiliriz. Dördüncü motivasyon çeşidi, çocuğun kendisini başarılı bir öğrenci olarak görmesi ve bu oluşturduğu kimlikle örtüşen davranışlar sergilemesi. Ancak bu noktada, çocuklar sadece kendilerine verilen ödevleri yapar, görev verilmediği takdirde bir şey yapmazlar. Bizim burada istediğimiz, beşinci motivasyon olan ilgi ve meraktır. Çocuğunuzun bir konuya ilgisi olmalı ve konuya değer odaklı bakmalıdır. Bu yüzden ihtiyaç temelli eğitim yerine, ilgi odaklı eğitim önemlidir.” Dr. Bolat sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz kolektivist ve hiyerarşik bir toplumuz. Grup içinde olmalı, dokunmalı ve denetleyen birileri olmalı. Uzaktan eğitim sürecinde çocuklar yalnız ve onları denetleyen kimse yok. Ne yazık ki, bizim ülkemizdeki çocukların iç denetimi zayıf. Öğrenme isteği ilgi ve meraktan değil de dışarıdan geldiği zaman, çocuklar iç denetimlerini geliştiremiyorlar. Bu noktada, uzaktan eğitim sürecinde çocuklarına derslerden ziyade, oto-kontrolü ve iç denetimi öğretmeliyiz. Bu kas gibidir, çalıştıkça gelişir. Çalıştırabilmeniz için de çocukların sevdikleri, iç motivasyonu yüksek şeyleri yapmalısınız.”
“İç motivasyon oluşturmak için merak uyandırın”
Çocuklarda öğrenmeye dair iç motivasyon oluşturmak için, onlarda merak uyandırmak gerektiğini belirten Dr. Özgür Bolat, merak uyandırmanın yollarını şöyle sıraladı; “Merakın oluşabilmesi için kafanızda bir bütünlüğün olması ve o bütünlükte bir boşluk kalması lazım. Merak uyandırmanın birinci yolu tahmin oluşturmaktır. Örneğin bir kitabın kapağındaki resmi gösterip, ondan kitabın ismiyle ilgili tahminler alın ve bu tahminler üzerine konuşun. Merak uyandırmanın ikinci yolu ise üst düzey sorular sormaktır. Üst düzey sorular, niçin sorularıdır. Çocuklarınızla, dersleriyle ilgili konuşun ve onlara üst düzey sorular sorun. Çocuk derslerde bunu öğrenemezse, bu soruların cevaplarını beraber araştırın. Üçüncü yöntem ise bilimsel yoldur. Araştırmalar yapın, bunlar hakkında hipotezler oluşturun ve bu hipotezleri deneyler yoluyla çözün. İç motivasyon sağlamanın bir başka yolu da anti-tez oluşturmaktır. Çocuk fikrini söylediğinde bir anti-tez bulmasını isterseniz, çocuğunuzda o zaman merak oluşur. Bu süreci, çocuk alışkanlık kazanıncaya kadar birlikte yapın. Öğrenme motivasyonu oluşturacaksanız emek vermeniz lazım.” Edutalks Eğitim Konuşmaları’nın konuğu Dr. Özgür Bolat, canlı yayına katılan ailelerin sorularını da yanıtladı. Edutalks, 15 ve 18 Nisan’daki canlı yayınlarla devam edecek.