İnternet: Bağımlılık mı ? Özgürlük mü?

İnternet: Bağımlılık mı ? Özgürlük mü?

2.12.2017

Özel Bursa Kültür Okulları, velilere ve öğrencilere yönelik seminerlerine kaldığı yerden devam ediyor. Günümüzde ailelerin ve çocuklarının aşmakta zorlandıkları en önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkan ‘Doğru internet kullanımı’ konusu, Özel Bursa Kültür Okulları tarafından organize edilen ‘Teknoloji kullanımının psikolojisi ve bağımlılıkla baş etme, İnternet bağımlılık mı, özgürlük mü?’ başlıklı seminerde ele alındı.

Bağımlılık Uzmanı Psikiyatr Prof. Dr. Kültegin Ögel’in konuşmacı olarak katıldığı seminerde, aileler internet kullanımı ile ilgili sorularına cevap buldu.

Toplumsal yapımız değişti…

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerde konuşan Prof. Dr. Kültegin Ögel, “Bilgisayar teknolojisi insan hayatına girdiğinden ve internet toplumda yaygınlaştığından beri artık başka bir çağda yaşıyoruz. İnternet tüm toplumsal yapımızı değiştirdi diyebiliriz. Her geçen gün hızla gelişen bir internet teknolojisiyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla çocuğu olan tüm ailelerin sevse de sevmese de internet teknolojisi hakkında fikir sahibi olması gerekiyor” dedi.

Bilgisayar, telefon ve tabletlerin birer araç olduğunu dile getiren Prof.Dr. Ögel, “Bu noktada önemli olan çocuğun ya da gencin onunla ne yaptığıdır.Anne ve babalar esas olarak buraya odaklanmalı ve konuya böyle yaklaşmalılar”ifadelerini kullandı.

“Çocuğun rol modeli, ailelerdir”

Şiddet içeren oyunların çocukta şiddete yol açıp, açmayacağı konusuna da değinen Prof. Dr. Kültegin Ögel “Şayet çocukta şiddet eğilimi varsa, bu tür oyunlar çocuğu da şiddete yöneltebilir. Bu noktada ailelerin çocuklarına vermiş olduğu eğitim önemlidir. İnternet ya da bilgisayar oyunları hiçbir zaman için çocuğa rol model olmaz. Çocuğun rol modeli öncelikle ailelerdir” şeklinde konuştu.

Anne ve babalara çocuklarının bilgisayar ve internet bağımlılığı ile ilgili önerilerde bulunan Prof. Dr. Ögel, “Anne-babalar bilgisayar kullanımını, interneti sınır koyabilecekleri bir şey olarak görmüyorlar. İnternet ya da bilgisayar boş zamanların değerlendirileceği bir şey değildir. Gerçek hayatta her şeyin bir süresi ve zamanı vardır. Buradaki sihirli sözcük sınır koymaktır.Çocuklarınıza bilgisayar ve internet kullanımında sınır koyun” diye konuştu.