Pandemi Sonrası Ruh Sağlığı ve Gelecek Kaygısı...

Pandemi Sonrası Ruh Sağlığı ve Gelecek Kaygısı...

27.05.2020

Özel Bursa Kültür Okulları Edutalks Online Eğitim Konuşmaları, fark yaratan buluşmalara devam ediyor. Edutalks’ın konuğu olan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pandemi sürecinde kaygı yönetimi, aile içi iletişim ve sınav kaygısı hakkında değerli bilgiler verdi. Uzun yıllar boyunca Türkiye’nin önemli kurumlarında çeşitli görevler alan ve 2011 yılında Üsküdar Üniversitesi’ni kuran Prof. Dr. Nevzat Tarhan Edutalks Online Eğitim Konuşmaları’nda Özel Bursa Kültür Okulları velileri ve öğrencileriyle buluştu. Prof. Dr. Tarhan, pandeminin bütün sosyal hayatta, küresel olarak bir değişiklik yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini vurguladı. İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde veli ve öğrencilerinin kişisel gelişimine yönelik içerikler üretmeyi sürdüren Özel Bursa Kültür Okulları, 12. Edutalks Online Eğitim Konuşmaları’nda, Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Bulut’un moderatörlüğünde Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ı ağırladı.

“Yeni duruma uyum sağlamalıyız”

Uzun yıllar boyunca araştırmalara dayanarak sürdürdüğü psikiyatrik uzmanlığındaki bilgileri 40 tanesi uluslararası olmak üzere 150’nin üzerindeki yayınla paylaşan Prof. Dr. Tarhan, pandemi sürecinde insanlarda korku, kaygı, belirsizlik, gelecek endişesi gibi sıkıntılar çektiğini söyledi. İnsanların bu dönemde bedeni rahatlıklarının ve özgürlüğünün kısıtlandığını kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Böyle durumlarda insanlar acizliğini, güçsüzlüğünü hissediyor. Bilimin olağanüstü gayretine rağmen, kişiler önünü göremiyor. Harvard’ın öngörüsüne göre sosyal izolasyon 2022’ye kadar sürecek. Biz de yeni normalleşmeye geçiyoruz ama birdenbire eski günler olmayacak. Birçok ezberimiz bozuldu, yeni duruma uyum sağlamamız gerekiyor” dedi.

Pozitif psikolojinin önemi

Pandeminin insani değerlerin ön plana çıktığı bir dönem olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, “Sadece akademik başarı değil, hayat başarısı da önemli. Covid-19 insani değerlerin farkına varmamızı sağlayacak. Pandemi, insanlığın yüksek hikmeti aramasına vesile olacak. Bu noktada pozitif psikolojinin önemi ortaya çıkıyor. Pozitif psikoloji, merhametli, bağışlı olmayı, minnettarlığı, stres ve öfke yönetimini öğretiyor. Bu bağlamda, insanlığın yaşadığı küresel bunalım ciddi çözüm götürecek bir görüş olarak görüyorum” diye konuştu.

“Şefkat ve nezaketi ön plana çıkarın”

Pandemi sürecinde aile ve insan ilişkilerini sağlıklı geçirmek için şefkat ve nezaketi ön plana çıkarmak gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Tarhan, “Şefkat ve nezaket, sevgi ile saygıdan daha büyük değerlerdir. Bu iki duygu sizde varsa, sevdiklerinizi incitmekten kaçınırsınız. Bu dönemde bu iki duyguyu daha ön plana çıkarıp, ailemizde şefkat ve nezaketi yaşatmaya gayret gösterelim” şeklinde konuştu. Ebeveynlere, çocuklarınızla birlikte oyunlar oynayın ve günü beraber planlayın tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Tarhan, “Anne baba rolünü terk etmeden, çocuklarınızla arkadaşlık yapabilirsiniz. Sizin aranızdaki arkadaşlık, dostluk bağları artarsa, paylaşımınız da artacaktır. Bunu yaparken, sevgide adil olun. Kardeşler arasında ayrımcılık yapmayın” dedi.

“Çocuğunuza rol model olun”

“Anne babalık, çocuğu mutlu etmek değil, hayata hazırlamaktır” diyen Prof. Dr. Tarhan, bunun için çocuklara sorumluluk verilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tarhan ebeveynlere önerilerini şöyle sürdürdü; “Siz nasılsanız çocuğunuzda öyle olacaktır. Bu yüzden çocuğunuza rol model olmalısınız. Çocuklara emir vermek yerine, seçenek sunun. Çocuklarınız sizin sözlerinizden değil, davranışlarınızdan etkilenecektir. Onlara ‘hayır’ derken gerekçelerini sıralayın. Ergen yaşlarda bir çocuğunuz varsa, onu çocuk yerine koymayın. Onlarla arkadaş olmaya, yatay ilişki kurmaya gayret gösterin.”

Prof. Dr. Tarhan’dan sınava hazırlanan öğrencilere tavsiyeler

YGS ve LYS sınavına hazırlanan öğrenciler için önerilerde bulunan Prof. Dr. Tarhan, sınav sonucunu düşünmenin kaygıyı artıracağına dikkat çekti. Prof. Dr. Tarhan, “Kontrol edemediğiniz şeylere odaklanırsanız, kaygınız artar. Kontrol edebileceğiniz şeylere odaklandığınızda ise rahatlarsınız. Bu yüzden sınav sonucundan ziyade, sürece odaklanmalısınız. Kaç test çözmeniz gerektiğiniz, hangi konularda, ne kadar süreyle çalışmanızı düşünün. Bu süreçte eski bilgilerinizi tekrarlayın ve sınava soğukkanlı bir şekilde girin” dedi. “Hayat merdiven çıkmak gibidir” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Tarhan sözlerini şöyle tamamladı; “Öğrenciler sınavla birlikte, bu basamaklardan birini çıkacaklar. Sizin bu noktadaki vazifeniz elinizden gelenin en iyisini yapmaktır. Sınav kaygısı biraz zihni açabiliyor ama kontrol dışına çıkınca panik oluyorsunuz. Bu noktada kaygınız fazlaysa, danışman öğretmenlerinizden faydalanabilirsiniz.” Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın konuk olduğu Edutalks Online Eğitim Konuşmaları’nda moderatörlük yapan Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Bulut ise, “2 aya yakın sürede 12 program yaparak, değerli isimleri sizlerle buluşturduk. Sizler de bize yoğun bir ilgi göstererek evlerinize konuk ettiniz. Konuklarımız sadece bilgilerimizi, standartlarımızı değil dünyaya bakış açımızı da bir üst seviyeye taşımamıza yardımcı oldu. Bu programda da çağın en güzel yorumcularından, alanının duayen isimlerinden ve sahasında sürekli yeniliklere imza atan bir konuğu ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.