12.05.2020
Özel Bursa Kültür Okulları Edutalks Online Eğitim Konuşmaları, fark yaratan buluşmalara devam ediyor. Edutalks’ın konuğu olan ünlü Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Uğur Batı, pandemi sonrası sürece adaptasyon hakkında değerli bilgiler verdi. Akademisyen, yazar, reklamcı ve marka danışmanlığının yanı sıra, Harvard Business Review, Bloomberg Buesinessweek, Brandmap gibi uluslararası mecralarda köşe yazarlığı yapan, nöropazarlama alanında önde gelen akademisyenlerden olan ve Edutalks Online Eğitim Konuşmaları’nda Özel Bursa Kültür Okulları öğrencileri ve velileriyle buluşan Prof. Dr. Uğur Batı, insanı bu noktaya getiren şeyin adaptasyon yeteneği olduğunu söyledi. İçinde bulunduğumuz özel dönemde veli ve öğrencilerinin kişisel gelişimleri ve süreç özelindeki psikolojik ihtiyaçlarına yönelik değer katan içerikler ortaya koyan Özel Bursa Kültür Okulları, 11. Edutalks Online Eğitim Konuşmaları’nda okul kurucularından Yıldırım Sırakaya moderatörlüğünde Prof. Dr. Uğur Batı’yı konuk etti. Prof. Dr. Uğur Batı, “İnsanlara devletler kurduran, adalet kuralları koyduran, yapay zeka geliştirmesine imkan tanıyan bu adaptasyon yeteneği. Belki de bilim insanları, salgın sürecinden sonra, bir daha buna benzer bir hastalıkla karşılaşmamak için antivirüsleri keşfedecek” dedi.
Pandemi sonrasına adaptasyon önerileri
İnsanların tehlike durumunda olmadığı sürece, olağan durumu sürdürmek istediklerini söyleyen Prof. Dr. Batı, “İlk vaka görüldüğünde Türkiye’de parametrik bir değişim oldu. Hızlıca bir korku duygusu devreye girdi ve duygu kaygıya doğru evrildi. Kaygılanmamız eğitim, iş, sınav tarihleri, üretim ilişkileri gibi konuları öngöremediğimizden kaynaklandı” diye konuştu. İnsan beyninin saniye bazında, yapısal olarak değişen bir donanım olduğunun altını çizen Prof. Dr. Batı, pandemi sonrası sürece adaptasyon için şu önerilerde bulundu; “Öncelikle kendinizi tanımanız lazım. Kendinizi tanımadan, nelerden motive olacağınızı, zamanı nasıl yöneteceğinizi, stresi yenmeyi öğrenemezsiniz. İnsanlar kendini tanımadığı gibi, diğer insanları da tanımıyor. Anne babalar, hayatlarının en büyük projesi olan çocuklarını bile tanımıyor. Bu yüzden kişisel gelişim öğretilerinin hepsinin kendini tanıma fikri üzerine inşa edilmesi gerekiyor.”
“Mutlu olmak isterken, çabuk tüketilen hazlar peşindeyiz”
İkinci olarak duyguları tanımak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Batı, “27 tane ana duygumuz var ve hayatımız, tepkilerimiz bu duygular etrafında şekilleniyor. Ancak biz mutluluk ve hazzı bile karıştırabiliyoruz. Mutlu olmak isterken, çabuk tüketilen hazlar peşinde koşuyoruz” dedi. “Sizin istekleriniz çocuğunuzun hayalleri olmayabilir” “Hayat mesafe kurma sanatıdır” diyen Prof. Dr. Batı sözlerini şöyle sürdürdü; “Çocuğunuzun hayalleri sizin hayalleriniz, sizin istekleriniz çocuğunuzun hayalleri olmayabilir. Hayatınızdaki en yakın bireylerin bile kendi özel alanları, hayalleri olduğunu bilip, o mesafeyi koruyarak onlara yaklaşmamız lazım. Bu yüzden bütün iletişim tesisinin mesafe bazlı yapılması lazım.”
“Dengeli çocuklar yetiştirin”
Ailelere dengeli çocuklar yetiştirin çağrısında bulunan Prof. Dr. Uğur Batı, “Bugün kariyer, iş ortamları, personel profilleme testleri, en iyiye ulaşma çabaları hatalı tasarımlardır. Dünyada her zaman popülasyonun geneli ortalamalardan oluşur. Bu vasatlık değildir. Evrenin kurallarından biri dengedir. Zekâ alanları arasında kişilik gelişiminde bir denge bulmaya çalışırız ki, çocuk hayatta asimetrik tavırlarda bulunmayın. Çocuklarınızın dengede olması bekleyin. Dengeli çocuklar yetiştirin” dedi. Edutalks Online Eğitim Konuşmalarında konuşan Özel Bursa Kültür Okulları kurucularından Yıldırım Sırakaya da, “Covid-19’dan sonra yeni normale geçişle ilgili bir süreç var. Buna nasıl hazırlanacağımızı değerli hocamızla birlikte değerlendirmekten mutluluk duyuyoruz. Kültür Okulları olarak öğrencilerimizin kişilik, karakter, erdem gelişimine de katkı sağlamaya çok önem veriyoruz. Online eğitim sürecinde çocuklarımızın duruma ne kadar hızlı adapte olduğunu ve duygu durumlarını çok iyi yönettiğini gördük. Bu da bizim eğitimimizin meyvelerini verdiğini gösteriyor” diye konuştu.